V Malom evanjelickom kostole dnes odovzdali Ceny Sebastian za roky 2010-2011

22.03.2012 Bratislava

Bratislava 21. marca (TASR) - Ceny Sebastian za obdobie rokov 2010-2011 dnes slávnostne odovzdali trom laureátom v priestoroch Malého evanjelického kostola v Bratislave.

Toto ocenenie sa udeľuje tradične v deň narodenia svetoznámeho skladateľa Johanna Sebastiana Bacha - 21. marca. Občianske združenie Ars ante portas ním po tretí raz oceňuje umelcov za mimoriadny prínos k odkazu diela Johanna Sebastiana Bacha (1685-1750) pre súčasníkov.

Laureátmi Ceny Sebastian za roky 2010-2011 sa stali: organový virtuóz, profesor VŠMU Ján Vladimír Michalko, huslista a koncertný majster a dirigent domácich a zahraničných orchestrov Ewald Danel. Významnému muzikológovi Ernestovi Zavarskému, ktorý je autorom publikácie Johann Sebastian Bach o tomto velikánovi hudby, udelili cenu in memoriam. Cenu prevzal jeho syn Valér Zavarský.

Držitelia ocenenia získavajú Medailu s portrétom Johanna Sebastiana Bacha, ktorej autorom je akademický maliar Miroslav Cipár, a diplom na meno laureáta.

Na dnešnom slávnostnom koncerte pri príležitosti udelenia Ceny Sebastian (2010-2011) účinkovali jej noví laureáti. Ján Vladimír Michalko zahral organové skladby J.S. Bacha a huslista Ewald Danel vystúpil spolu s členmi Kresťanského komorného orchestra ZOE. Uviedli Bachov husľový koncert a-mol. Súčasťou programu bolo čítanie úryvkov z knihy Johann Sebastian Bach od Ernersta Zavarského.

Laureátov Ceny Sebastian vyberá porota v zložení: prof. Amantius Akimjak, Klčov, ktorý je teológ a profesor na Katolíckej univerzite v Ružomberku, ďalej akademický maliar Miroslav Cipár, Bratislava, hudobný vedec a kritik Mgr.Art. Ladislav Kačic, Bratislava, spisovateľ, publicista a organista Ivan Kadlečík, Pukanec, libretistka a prekladateľka textov Bachových diel Jela Krčméry-Vrteľová z Bratislavy, pedagóg, dirigent a organista Mgr. Ján Schultz, Bratislava, a prof. Ján Valach - koncertný organista, dirigent a hudobný skladateľ, Antverpy.

Cenu Sebastian v uplynulých rokoch získali napríklad hudobný skladateľ Miro Bázlik, organista Stanislav Šurin, organista a pedagóg Ferdinand Klinda, Karol Medňanský, Ivan Sokol in memoriam, a ďalší umelci.
 

Vyberte región